Designprinciper

Designprinciperna fungerar som vägledning för alla som designar och utvecklar våra digitala tjänster. De följer våra interna principer om att jobba utifrån-och-in, datadrivet, tänka utanför boxen och vara aktiva kravställare.

Viktigast av allt är att de hjälper oss att hålla vårt kommungemensamma löfte till användarna:

Vi finns för dig

1. Förstå varför

För att skapa relevanta och användbara digitala tjänster utgår vi alltid från användarnas behov och mål. Våra lösningar är verktyg och inte ett mål i sig. Det är därför viktigt att vi förstår vad användaren vill uppnå och att vi skapar lösningar som hjälper dem på bästa möjliga sätt. Vi ska inte fastna i tekniker, lösningar eller interna processer innan vi har landat i behoven hos våra användare.

Att förstå "varför" och att utgå från behoven är grunden för att kunna vara proaktiva och ta fram lösningar som verkligen gör skillnad.

2. Var pålitlig

Vi ser till att våra tjänster och vår information är aktuell, tydlig och korrekt, och att innehållet uppdateras regelbundet. Våra användare ska känna sig trygga med oss och lita på oss.

När användaren delar något med oss använder vi informationen på ett säkert sätt.

3. Behåll gjorda val

Vi lyssnar på våra användare och undviker att fråga efter samma sak flera gånger. När användare går mellan tjänster och sidor kommer vi ihåg tidigare gjorda val.

4. Guida användaren

Vi skapar digitala tjänster som guidar användaren genom tydliga, logiska flöden. Det ska vara enkelt att förstå var man är, hur man tar sig vidare och var man hamnar när man klickar på något. Förståelsen är viktigare än att vi räknar antalet klick. Användaren ska inte bollas runt utan alltid ha en klar riktning. Vi strävar efter en sammanhängande upplevelse och ser till användarens hela situation och i varje steg prioriterar vi att leverera rätt lösningar.

5. Undvik brus

Vår uppgift är att göra användarupplevelsen enkel och smidig, utan onödigt brus eller överflödig information. För mycket information kan göra det svårt för användaren att förstå vad som är viktigt. Hjälp till att prioritera åt användaren och skapa överblick.

6. Designa för alla

Vi designar våra digitala tjänster så att de ska vara tillgängliga för alla, oavsett funktionsvariationer eller teknisk utrustning. Användarna ska kunna navigera och interagera med våra digitala tjänster på ett intuitivt sätt, oavsett om de använder dator, mobil eller andra digitala verktyg.

7. Var vänlig och hjälpsam

Vi använder ett mänskligt och hjälpsamt språk för att göra det så enkelt som möjligt för användarna att ta till sig information. Användare kan bli rädda, osäkra eller otrygga när de inte förstår upplägget på en sida eller av tonen i en text eller film. De behöver känna att du vill dem väl och att du kommer att behandla dem korrekt.

Berätta vad användaren kan göra om uppgiften blir övermäktig. Gör det lätt att ta kontakt och få hjälp när det behövs.

8. Skapa igenkänning

Alla våra digitala tjänster är en del av Uppsala kommuns varumärke. När en användare besöker en av våra digitala tjänster ska det vara tydligt att det är vi som står bakom. Detta uppnår vi genom att följa vår visuella identitet och tonalitet i både design och kommunikation. En konsekvent användning av varumärket skapar förtroende och igenkänning vilket stärker vårt varumärke och relationen till våra användare.

9. Främja demokrati

Vi förklarar vad kommunen gör och vad det betyder för mig som invånare samt erbjuder vägar till att påverka. Genom ökad insyn och delaktighet främjar vi demokratin.